Ohjelmistossa 11.3.2023 alkaen

Vakiopaineen teatteritilassa vietetään kevätkaudella häitä ja ihmiskunnan hautajaisia, kun AdAstra-teatteri esittää näyttämösovituksen Lars Von Trierin Melankolia-elokuvasta.

Näytelmä kertoo omaa umpikujaansa tarpovasta Justinasta ja sisarensa varjossa rimpuilevasta Klarasta. Sisarusten lähipiiri on kokoontunut juhlimaan Justinan häitä, mutta ylikellotettu hääjuhla alkaakin luisua sijoiltaan samaan tahtiin morsiamen kanssa. Kaiken takana maapalloa kohti matkaa Melankolia-planeetta, joka vääjäämättä muuttaa kaiken olemassa olevan merkityksen.

Vaikka näytelmä kulkee kohti väistämätöntä, on se pohjimmiltaan tarina rakkaudesta ja halusta tulla kohdatuksi ja kosketetuksi. Kun ympäriltä tippuu yksitellen mammona, ura ja muu ulkoinen paine, niin jäljelle jää vain ihminen, joka hakeutuu toisen luo.

Näytelmän on dramatisoinut Jari Juutinen vuonna 2021 Kajaanin kaupunginteatterin lavalle. Nyt sen tuoreeltaan Jyväskylään ohjaa Riku Suonio, jonka aiempia ohjauksia Adalle ovat olleet muun muassa Maailmankaikkeuden nopein kello ja Doloreksen tunnustus.

Von Trier sai aikanaan inspiraation elokuvaansa kuultuaan terapeutiltaan masentuneiden ihmisten käyttäytyvän hädän hetkellä muita rauhallisemmin – he kun ovat jo valmistautuneet pahimpaan. Vastaavia viime vuosien poikkeusolojen herättämiä ajatuksia pohditaan lämmöllä huhtikuun loppuun asti.

Alkuperäisteksti: Lars Von Trier
Käsikirjoitus: Jari Juutinen
Ohjaus: Riku Suonio
Rooleissa: Lilli Mäkinen, Millariia Tenkula, Mikko Wilmi, Susanna Juuti, Tuomo Salminen, Jukka Jääskelä, Pekka Lehtolampi, Anna-Riikka Niemi, Jari Määttä sekä Sara Pitkänen / Lotta Enroth
Koreografi: Sara Pitkänen
Puvustus: Anna Haapala
Lavastus: Markus Leino
Tarpeisto: Mira Öling
Valosuunnittelu: Eemeli Rytkönen
Musiikki: Antti Hägg
Tekniikan ajo: Eemeli Rytkönen / Silke Valkeinen
Pressikuvat: Marianne Hautsalo
Graafinen suunnittelu: Riku Suonio
Produktiovastaava: Silke Valkeinen
Tuotanto: Adastra-teatteri 2023

Melankolian lipunvaraukseen pääset tästä!